Thursday, November 17, 2011

Post 4:Mahal atau Murah?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

Kalau kita ingin membeli barangan (barang dapur, barang anak, pakaian dll), perkara paling penting yang perlu ambil kira adalah harga (selain jenama dan kepuasan). Perkara ini juga kita boleh aplikasikan ketika kita membeli emas dan perak. Perkara pokok dalam pelaburan selain mengelakkan kerugian MODAL, kita juga diajar supaya dapat membuat UNTUNG. Kebiasaannya, kita akan dapat untung apabila kita menjual. Bagaimana kita nak buat untung ketika kita membeli? Maksudnya, waktu beli kita dah buat untung atau money can maka when you buy not only when you sell. Bagaimana? 1. beli dengan harga diskaun 2. beli ke
tika harga
murah. Post ini saya akan terangkan bagaimana nak tahu harga emas dan perak sedang pada waktu murah. Caranya cukup mudah.

1. Layari laman web runtogold.com
2. Perhatikan anak panah 1, 2, 3 dan 4.3. Keterangan: anak panah 1 adalah graf gold, anak panah 2 (un
tuk gold) & anak panah 4 (untuk silver) adalah angka yang menentukan murah atau mahalnya harga pada tarikh anda buka website tersebut. Anak panah 3 adalah graf silver.


Anak panah 2: Relative 1.1325 (average value) yang membawa maksud harga emas sekarang masih pada kadar sederhana.

Anak panah 4: Relative 0.9467 (cheap) yang membawa maksud harga perak sekarang berharga murah.Keterangan di atas membawa maksud:
0.99 - below (cheap)
1.00 - 1.25 (average value)
1.25 - 1.35 (expensive)
1.35 - above (very expensive)

Kredit to runtogold.com

Selepas ni, kalau ada niat untuk membeli, aplikasikan ilmu ini. Semoga bermanfaat. Selamat mencuba dan selamat membeli.

No comments:

Post a Comment